top of page

EN HALSDUK DU KAN KÖPA
MED ETT GOTT SAMVET...

EN INKOMST TILL
ENSAMSTÅENDE MAMMOR

Lunita Halsdukar med alpackaull tillverkas med mycket kärlek och omsorg av kvinnor i en by i de sydamerikanska Anderna. Vi har specifikt valt att anställa ensamstående mammor vid tillverkningen av halsdukarna, då vi efter många års vistelse i Latinamerika vet att det är den samhällsgrupp som är allra mest utsatt och i störst behov av en inkomst. 

Tyvärr är fysisk och psykisk misshandel av kvinnor inte ovanlig i de lägre samhällsskikten Latinamerika. Men många kvinnor vågar inte skilja sig på grund av de ekonomiska svårigheter, som då väntar henne och barnen. Oftast har mannen i förhållandet jobbat medan kvinnan har tvingats stanna hemma och ta hand om barn och hushåll.

Det innebär att hon inte har någon egen trygg inkomst.

 

Ett socialt skyddsnät av den typ vi har i Sverige existerar inte och det är mycket vanligt att mannen smiter från att betala underhåll när kvinnan väl vågat ta steget att skilja sig. Detta lämnar  kvinnan i en mycket svår ekonomisk situation och extrem fattigdom blir ofta resultatet.

IMG_4491.jpg

När du köper en halsduk hjälper du oss att stödja kvinnornas möjlighet till självständighet.

Genom ett jobb med en rättvis inkomst får de en ekonomisk säkerhet som på många sätt förändrar deras och familjemedlemmarnas liv. Och inte minst får de det självförtroende som känslan av att ha ett jobb och att vara självförsörjande ger!

INGA MELLANHÄNDER NÅGONSTANS
I PRODUKTIONSLEDET

I dagens massproduktionssamhälle reflekterar vi sällan över den långa kedja av mellanhänder varje produkt går igenom innan den når oss. Vem har gjort produkten vi använder? Under vilka förhållanden har de tvingats att arbeta? Som konsumenter handlar vi utan att ha en aning om bakgrunden till produkten vi köper.

Av denna anledning har vi medvetet valt att inte ha en enda mellanhand i hela produktionskedjan. Det innebär en del jobb för oss, men det är det verkligen värt!

Det gör dessutom att vi kan erbjuda ett fantastiskt bra pris för en så fin kvalité,

då det oftast är de många mellanhänderna som gör en produkt så dyr.

Istället för att köpa en färdig tråd av alpackaull av ett storföretag, har vi själva rest runt i Anderna och sökt upp en liten by som föder upp alpackor sedan århundraden tillbaka.

Genom att köpa vår ull direkt från byn, kan vi försäkra oss om att alpackauppfödarna får rättvist betalt för ullen, att ullen är utvald med största omsorg och att alpackorna lever ett gott liv (läs mer om alpackorna och deras fantastiska ull lite längre ner..)

Vi låter sedan spinna vår egen tråd i ett mindre, lokalt spinneri, för att få fram exakt den höga kvalité vi vill erbjuda våra kunder i våra halsdukar och för att stödja småföretag istället för de stora Peruanska trådföretagen.
Därefter skickas tråden till kvinnorna som med största finess och skicklighet tillverkar våra vackra halsdukar!

ROYAL ALPACKA- ETT AV VÄRLDENS MEST
EXKLUSIVA MATERIAL

Alpackaull anses vara ett av världens mest exklusiva material, om inte det mest exklusiva. Av många anses det vara finare än både kashmir och mohair. Så har det varit länge; alpackaull var Inka-indianernas guld och betraktades som så högklassig att det reserverades för kungligheter.

Alpackaullen har många fantastiska egenskaper - den är exempelvis både varmare och mjukare än annan ull. Den är samtidigt temperaturreglerande vilket gör att man kan använda det året runt - till och med under sommaren! Den är både vatten och smutstålig och många som är allergiska mot fårull tål faktiskt alpackaull.

Vår alpackaull är av den mest exklusiva kvalité, ”Royal alpacka”, som består av ännu tunnare, lenare hår än den erkänt fina "Baby alpacka". Kvalitén är så mjuk att den kan beskrivas som molnliknande. Detta gör att halsdukarna i motsats till många andra ull-produkter inte kliar - något våra kunder uppskattar mycket!

Royal alpacka

- molnliknande!

Vi är självklart måna om att alpackorna har ett bra liv, och det har de verkligen - de vandrar fritt uppe i Anderna på traditionellt vis! För att inte ullen skall bli för tjock och varm måste alpackorna klippas en gång per år - det är då vi passar på att ta vara på ullen. Vid klippningen använder man fortfarande en sax av traditionell typ, vilket är en betydligt mer behagligt för alpackorna än en elektrisk maskin.

MILJÖTÄNK- ETT TRÄD PLANTERAS I AMAZONAS
FÖR VARJE SÅLD HALSDUK 

Då tillverkningsprocessen från inköp av ullen till färdig halsduk är väldigt lång, och sällan problemfri, är vi i dagsläget tvungna att använda flygfrakt för att hinna få halsdukarna i tid till vår årliga medverkan på Lisebergs julmarknad. Vår förhoppning och målsättning är att inom en snar framtid hitta en lösning som gör det möjligt för oss att istället frakta halsdukarna med båt, för att på så sätt minska varje halsduks miljöpåverkan.

För att på något sätt försöka kompensera för de utsläpp som oundvikligt uppstår vid frakten, låter vi plantera ett träd i Amazonas regnskog för varje halsduk vi säljer direkt till kund. 

På grund av omständigheterna kring Corona-pandemin har den första planteringen, som skulle genomförts våren 2021, tyvärr blivit tillfälligt uppskjuten. Detta har också medfört att vårt samarbete med vår ursprungliga partner i Amazonas har upphört. Vi letar nu igen aktivt efter en engagerad

organisation som utför ansvarsfull plantering, för att så snart som möjligt personligen medverka vid och dokumentera planteringen.

Forest Trees

En annan liten, men trots det viktig aspekt, är att alla våra visitkort, informationsbroschyrer och påsar är inköpta med miljön i åtanke. Våra visitkort är gjorda på 100 procent restavfall från sockerrörsproduktion och våra broschyrer och påsar är gjorda utav 100 procent återvunnet papper. 

 

STÖD AV SMÅSKALIG PRODUKTION –

BEVARANDE AV TRADITION OCH KULTUR

Tyvärr styrs dagens produktionssamhälle av storföretag och det har bidragit till att många småskaliga produktioner, och med dem även traditioner och kulturer, helt har försvunnit världen över.

Vi vill bidra med småskalig, medveten produktion i en värld dominerad av massproduktion.

De flesta kvinnor som jobbar med oss är Quechua-indianer. Dom är besläktade med Inka-indianerna, och har under många århundraden stolt fört vidare sina traditioner med att väva och tillverka hantverk av bland annat alpackaull. 

Alpacka Royalty.jpg
8borsta.jpg

Genom att köpa en av våra halsdukar hjälper du till att bevara småskalig produktion, kultur och tradition, samtidigt som du bidrar till en värld där de produkter vi använder är gjorda med känsla och omsorg.

 

 TACK FÖR ATT DU TAGIT DIG TID ATT LÄSA OM KVINNORNA, DJUREN & TRÄDEN!

bottom of page