En halsduk du kan köpa med gott samvete...

En inkomst till ensamstående mammor

Lunita Halsdukar med alpackaull är tillverkade med kärlek och omsorg hemma hos kvinnor ur indiangruppen Quechuas, som bor i en by i de Sydamerikanska Anderna.


I de lägre samhällsskikten i Latinamerika är kvinnor ofta tvungna att stanna hemma med familjens barn, istället för att få möjligheten till att jobba och ha en egen lön.

När en kvinna vågar skilja sig från en man som behandlar henne illa, står hon plötsligt helt utan ekonomiskt stöd.

Tyvärr är det väldigt vanligt att männen smiter från att betala underhåll, kvinnan blir då ofta ensam ekonomiskt ansvarig för flera barn. Det sociala skyddsnät vi har i Sverige existerar inte och extrem fattigdom blir ett stort hot.

När du köper en halsduk hjälper du oss att stödja quechuakvinnornas självständighet, genom att ge dem en egen inkomst. Kvinnorna får en ekonomiskt säkerhet som på många sätt förändrar deras och deras familjemedlemmars liv. Samtidigt har de mycket frihet genom att de kan jobba hemifrån och själva styra över sitt arbete.

Och inte minst får de det självförtroende som känslan av att ha ett jobb och vara självförsörjande kan ge!

Inga mellanhänder - bara vi och kvinnorna

I dagens massproduktionsamhälle reflekterar vi sällan över den långa kedja av mellanhänder varje produkt går igenom innan den når oss. Vem har gjort produkten vi använder? Under vilka förhållanden har de tvingats att arbeta? Som konsumenter handlar vi utan att ha en aning om bakgrunden till produkten vi köper.

"Vi jobbar direkt med kvinnorna i deras hem"

Av denna anledning åker vi själva till byn där kvinnorna bor och jobbar direkt med dem i deras hem.  Vi har inga mellanhänder i något led - det är bara vi och de. På så sätt är vi säkra på att kvinnorna får rättvist betalt och på att deras arbetsmiljö är bra. Kvinnorna jobbar inte för oss, tillsammans är vi ett team!

Royal alpacka - finaste alpackaullen

Vår alpackaull är av den bästa kvalité som finns, ”Royal alpacka”, som består av ännu finare hår än "Baby alpacka". Kvalitén är så mjuk att den kan beskrivas som molnliknande. Detta gör att halsdukarna är helt klifria! 

Istället för att köpa en färdig tråd, åker vi själva till de  Peruanska Anderna och köper vår ull direkt av byar som har alpackor sedan århundraden tillbaka.  På så sätt vet vi att alpackauppfödarna får bra betalt för ullen, istället för att de stora Peruanska trådföretagen tar hela vinsten. 

Vi låter sedan spinna vår egen tråd i ett mindre, lokalt Peruanskt spinneri. 

Alpackaull är ett av världens mest exklusiva material och var Inka-indianernas guld. Alpackaullen har dessutom fantastiska egenskaper - den är exempelvis både varmare och mjukare än annan ull och många som är allergiska mot fårull tål alpackaull. 

Alpackorna vandrar fritt uppe i de Andinska bergen och lever ett gott liv. För att inte ullen skall bli för tjock måste djuren klippas en gång per år och då tar man tillvara på man ullen, som sedan används i tillverkningen av våra fina halsdukar!

Stöd av småskalig produktion – bevarande av tradition och kultur

Tyvärr har storföretagen som styr dagens produktionssamhälle bidragit till att många småskaliga produktioner, och med dem även traditioner och kulturer, helt har försvunnit världen över.

Quechuaindianerna, som är besläktade med Inka-indianerna, har under många århundraden stolt fört vidare sina traditioner med att väva och tillverka hantverk av bland annat alpackaull. 

Genom att köpa en av våra halsdukar hjälper du Quechuakvinnorna att bevara sin kultur och tradition, samtidigt som du bidrar till en värld där de produkter vi använder är gjorda med känsla och omsorg.

Ett av Lunitas mål är att stödja småskalig produktion i en värld dominerad av massproduktion.

Royal alpacka - molnliknande!

Vi låter tillverka vår egen tråd, så att vi kan vara säkra på 

att alpackauppfödarna får tillräckligt betalt för ullen. 

 

Tack för att du tog dig tid till att läsa om tanken bakom halsdukarna!